borstkanker en kinderwens

Ongeveer 60 van de 100 vrouwen die vóór de overgang borstkanker krijgen, hebben een hormoongevoelige vorm van borstkanker. Dit betekent dat de borstkanker groeit onder invloed van vrouwelijke hormonen. De vrouwelijke hormonen hechten zich aan de tumorcellen. Dit zorgt ervoor dat de tumorcellen gaan groeien. Hormoontherapie zorgt ervoor dat de vrouwelijke hormonen de tumorcellen niet kunnen bereiken.

Hormoontherapie en vruchtbaarheid                                                            Hormoontherapie wordt voor minimaal twee tot vijf jaar voorgeschreven. Dit betekent dat pas na die periode van twee tot vijf jaar een zwangerschap overwogen kan worden.De vruchtbaarheid neemt af met het ouder worden (zie ook de informatie over leeftijd en zwangerschap). Omdat hormoontherapie voor langere tijd wordt voorgeschreven is de kans op een spontane zwangerschap na afloop van de behandeling lager.

Vormen van hormoontherapie                                                                                          Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn er 2 verschillende soorten hormoontherapie. De verschillen worden hieronder uitgelegd.

1. Blokkade van de hormoonreceptoren (tamoxifen)                                                        Bij deze methode worden medicijnen toegediend die sterk lijken op de vrouwelijke hormonen in het lichaam. Deze medicijnen hechten zich aan de tumorcellen. Hierdoor kunnen de hormonen die de tumorcellen deden groeien, de tumorcel niet meer bereiken. De tumorcel sterft daarom af. In het lichaam is nog steeds even veel vrouwelijk hormoon aanwezig, maar dit heeft geen invloed meer op de groei van de tumor. Veel voorgeschreven middelen bij deze vorm van hormoontherapie zijn tamoxifen (Nolvadex®, Tamizam® en Tamoplex®),  toremifen (Fareston®), fulvestrant (Faslodex®).

Zwangerschap tijdens het gebruik van tamoxifen wordt afgeraden vanwege een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. Tamoxifen werkt niet als voorbehoedsmiddel en ook orale anticonceptie (de pil) kan niet worden gebruikt als voorbehoedsmiddel bij hormoongevoelige borstkanker. Daarom wordt geadviseerd een andere vorm van anticonceptie te gebruiken zoals condooms of koperhoudend spiraal). Na het staken van de tamoxifen wordt geadviseerd 2 maanden te wachten. Daarna is er geen nadelig effect meer van de tamoxifen op een eventuele zwangerschap te verwachten.


2. Tijdelijke blokkade van de eierstokfunctie (GnRH-analoog)
Bij deze methode worden hormoonpreparaten (GnRH-analogen) toegediend. Deze middelen zorgen ervoor dat de eierstokken tijdelijk geen vrouwelijke hormonen meer produceren. De hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam wordt hierdoor sterk verlaagd. Veelgebruikte middelen zijn gosereline(zoladex®), leuproreline(lucrin®), decepapetyl(triptorelin®)

De werking is tijdelijk bedoeld en duurt zo lang als het medicijn wordt gebruikt. Bij ongeveer 70 tot 90 van de 100 vrouwen herstelt de menstruele cyclus zich binnen een jaar na het beëindigen van deze behandeling.

Klik hier voor meer informatie over hormoontherapie.